T_PLACEHOLDER_IMAGE
03.12.2020

Asunto-osakkeiden ja asuntokaupan digitalisaatio on alkanut

Lakimies Tuija Valmarin ajankohtaiskirjoitus sähköisestä osakehuoneistorekisteristä ja digitaalisesta asuntokaupasta

Paperiset asunto-osakkeiden osakekirjat jäävät pian historiaan, kun Suomessa siirrytään sähköiseen osakehuoneistorekisteriin. Sähköinen osakehuoneistorekisteri on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä tietokanta, joka yhdistää kaikkia asunto-osakkeita koskevat tiedot, kuten tiedot asuntojen ja autopaikkojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.

Laki huoneistotietojärjestelmästä astui voimaan 1.1.2019 ja vuoden 2019 alusta alkaen kaikki uudet asunto-osakeyhtiöt onkin perustettu sähköisesti, eikä paperisia asunto-osakekirjoja ole enää painettu. Tätä vanhempien asunto-osakeyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa rekisteriin itse, minkä jälkeen yhtiön osakkaat voivat hakea omistukselleen sähköistä omistajakirjausta.

Järjestelmän käyttöönotto helpottaa tietojen hallintaa ja saatavuutta, kun osakkaita ja osakehuoneistoja koskevat tiedot saadaan suoraan rekisteristä. Siirron jälkeen asunto-osakeyhtiö voi myös luopua osakeluettelon ylläpidosta, eikä se ole enää velvollinen selvittämään huoneistojen omistajanvaihdoksia. Saantoasiakirjojen tutkiminen ja varainsiirtoveron valvonta kuuluu siirron jälkeen Maanmittauslaitokselle. Osakkeenomistajan osalta ilahduttavaa on, ettei hänen tarvitse enää huolehtia osakekirjan säilyttämisestä tai pelätä sen katoamista.

Järjestelmän käyttöönotto tulee helpottamaan myös asuntokauppaan liittyviä käytännön järjestelyjä, kun kauppa voidaan tehdä digitaalisella alustalla ilman, että osapuolien tai asiakirjojen tarvitsee olla fyysisesti läsnä kaupanteossa. Yhä suurempi osa asuntokaupoista tullaankin tekemään jatkossa sähköisesti. Sähköistä asuntokauppaa tehdessä kannattaa kuitenkin muistaa, että ostajan ja myyjän velvollisuudet ovat täysin samat, kuin perinteisessä asuntokaupassa.

Oli sitten kyse osakeluettelon siirtämisestä osakehuoneistorekisteriin, omistajamerkintöjen kirjauksesta tai asunto-osakkeen kaupasta (perinteisestä tai digitaalisesta), voit rohkeasti kääntyä toimistomme juristien puoleen yksityiskohtaisempaa neuvontaa saadaksesi.